Vennekveld

Kom flere venner, syforening osv, og få en kveld med avslappende massasje, ansikts og håndbehandling med deilige produkter.

Les mer …

Aromaterapi

I aromaterapi hos Gaagada Naturterapi benyttes eteriske oljer og en klassisk massasjeform. Aromaterapi brukes som forebyggende terapi, for eksempel mot muskelsmerter og stressrelaterte symptomer. Massasje gir en god velvære og deilig avslapning, og kan brukes som supplement til annen behandling slik som refleksologi.

Vi finner spor av eteriske oljer brukt på menneskekroppen minst 2000 f.Kr. I bibelen finner vi eteriske oljer brukt både ved behandling av sykdom og i religiøse ritualer. Det første bevis på vidstrakt bruk av aromatiske oljer finner vi i det gamle Egypt. Den mest kjente blandingen ble kalt "kyphi" og besto av 16 aromatiske substanser. Denne ble senere brukt av både grekere og romere. Den mest kjente arabiske fysiker Avicenna, skrev over 100 bøker hvor han beskrev over 800 planter og deres effekt på kroppen. Hans mest kjente oppfinnelse i forbindelse med aromaterapi var den avkjølte slangen, en primitiv form for destillasjon. På den måten fikk man produsert ren olje og aromatisk vann.

En har funnet skrevne notater på bruken av aromatiske oljer i England så tidlig som i det 13. Århundrede. De moderne vitenskapelige studier av aromaterapi ble satt i gang av den franske kjemiker Renè Gattefossè i 1920-årene. Hans arbeide ble videreført av den franske legen Jean Valnet. Han brukte oljene mest under 2. Verdenskrig for å behandle alvorlige sår og skader. Han skrev også en bok som bekreftet Gattefossès oppdagelser.

På 1950-tallet presenterte Marguerite Maury , som var elev av Gattefossè, aromaterapi i England. Da hadde hun kombinert bruken av eteriske oljer med en spesialisert, holistisk massasjeteknikk, individuelt tilpasset. Det er madame Maurys fortjeneste at aromaterapi har utviklet seg fra hovedsakelig å være knyttet til parfyme og kosmetikk, til en mer holistisk behandling.

Aromaterapi er den kontrollerte og terapeutiske bruken av eteriske oljer. Kontrollert betyr at man har tatt hensyn til jordsmonn, klima, fritt for sprøytemidler, innhøstingstidspunkt, riktig fremstillingsmåte, riktig lagring, og mye mer for at oljene skal ha topp kvalitet og derved riktig terapeutiske effekt. Terapeutisk bruk er massasje, bad, romrensing gjennom spray og fordampning,, kompresser, inhalering, innpakninger og mye mer. Kontrollert og terapeutisk betyr også at oljene er riktig og individuelt tilpasset hver enkelt som skal bruke dem.

Eteriske oljer er flyktige og flytende, men noen forekommer i krystallform. Eterisk betyr altgjennomtrengende og oljene har forskjellig flyktighetsgrad, dvs. "varighet". Ved massasje blander vi den eteriske oljen i en ren, kaldpresset vegetabilsk olje, helst økologisk eller biologisk dyrket. De vegetabilske oljene inneholder mange verdifulle mineraler og vitaminer som kroppen har bruk for.

Behandling med eteriske oljer skjer også gjennom duftpåvirkningen. Denne duftpåvirkningen har en rekke forskjellige virkninger. Via neseborene påvirker duftene hjernen og utløser en reaksjon i det limbiske system, slik at både det fysiske og psykiske aspekt blir påvirket.

Som hel plante har eteriske oljer blitt brukt i tusenvis av år medisinsk og kosmetisk. Men da destillasjons- kunsten ble kjent ble oljene mer en hundre ganger sterkere konsentrert. De fysiske, psykiske og farmakologiske effektene på kroppen økte og kunnskapen om sikker bruk av oljene ble nødvendig å kjenne til. Det finnes en rekke kontraindikasjoner og retningslinjer og forholde seg til.

Riktig brukt og i riktig dosering kan aromaterapi gjøre underverker både som forebyggende behandling, i forbindelse med sykdom og som etterbehandling etter sykdom.